استرس به مغز زنان بیشتر آسیب میزند یا مغز مردان؟
برترین ها - ترجمه از هدی بانکی: اگر معمولا استرس دارید و آن را نادیده میگیرید (همه استرس دارند، اینطور نیست؟)، وقت آن است که فکری بکنید. چون حتی اگر اساسا فرد سالمی باشید، تنش و استرس، مخفیانه کار خودش را میکند و لطمهاش را میزند. محققان به تازگی دریافتهاند میزان بالای هورمون کورتیزول (هورمون استرس) با کوچک شدن یا آب رفتگی مغز مرتبط است و میتواند حافظهی افراد میانسال و سالم را نیز مختل کند و نکتهی دیگر اینکه: این تاثیر در زنان پُررنگتر از مردان است.
استرس به مغز زنان بیشتر آسیب میزند یا مغز مردان؟
این تحقیق جدید مسئلهی مهمی را مطرح کرد: هر چند استرس بر تمام بدن اثر میگذارد، اما طعمهی اصلی مغز شماست. این تاثیر فقط ناشی از کورتیزول نیست، بلکه دندان قروچهای که پشت ترافیک، در واکنش به کم محلیهای دوستتان و هنگام نگرانیهای مالی انجام میدهید، توسط تودهی خاکستری مغزتان دریافت و تفسیر میشود. خوشبختانه مطالعهای که روی مغز متمرکز شده بود، به راهکارهای جدید و موثرتری برای کاهش تنش و استرس اشاره میکند.
اما اول باید ببینیم واکنش طبیعی مغز شما نسبت به استرس، چرا و چگونه به شما آسیب میزند.
استرس چگونه بر مغزتان اثر میگذارد
جنبههایی از عملکرد و سیستم مغز ما که هزاران سال پیش در خدمت بقای ما بوده است، اکنون ما را در معرض هیجانات منفی و فرسودگیهای ذهنی قرار داده که هر دو استرس برانگیزند. مغز ما به مرور زمان تکامل پیدا کرده است، اما شتاب زندگی امروز، عامل اصلی استرس است. این شتاب خیلی سریعتر از توانایی مغز ما برای سازگاری پیدا کردن است. در نتیجه ما اغلب، زمان بسیار کمی برای رسیدگی و آنالیز حوادث روزمرهمان داریم که باعث میشود حس کنترل خود را بر زندگیمان از دست بدهیم. علم نشان داده که احساس از دست دادن کنترل، بزرگترین منبع استرس است.
مشکلات تمرکز
امروزه ۸۰ درصد از اوقات، ذهن ما سرگردان و آشفته است و در وضعیتی غیرمتمرکز قرار دارد، حتی اگر از آن آگاه نباشیم.
مطالعات دریافتهاند چنین وضعیت غیرغیرمتمرکزی باعث افت شادی و رضایت ما میشود، و هر چه ناشادتر باشیم، توجه و تمرکز ما کمتر شده و افکارمان پریشانتر خواهد شد. درست مانند این است که تعداد زیادی فایل باز در کامپیوتر خود داشته باشید. حالا تصور کنید همین فایلهای باز در مغز شما هستند، حواستان را پرت میکنند و به قدرت تمرکز و توجهتان آسیب میزنند. وابستگی ما به تکنولوژی نیز به عنوان منبع مداومی از بهم زدن تمرکز، توانایی ما را برای جمع کردن حواسمان تحلیل میبرد.
استرس به مغز زنان بیشتر آسیب میزند یا مغز مردان؟
ترس
بقای ما بستگی به قدرت مغزمان دارد که بتواند خطرات و تهدیدهای فیزیکی و هیجانی را دریافت کند. لحظات یا موقعیتهایی که ترس آورند، ضربان قلب ما را بالا میبرند و مغز ما از قبل این اطلاعات را ثبت کرده است که وقتی ضربان قلب بالا میرود باید از ما در برابر خطری که در پیش روست محافظت کند. این پایه ریزی منفی ما را وادار میکند به اخبار بد بیشتر توجه کنیم تا خبرهای خوب. ما اتفاقات بدی که برایمان روی داده را به راحتی به خاطر میآوریم، زیرا مغز ما، هورمونهایی ترشح میکند که این خاطرات خاص را تقویت میکنند و باعث میشوند در ذهن ما پُررنگتر نقش ببندند.
خستگی
بعضی از اندامهای بدن مانند قلب و کلیهها همیشه میتوانند کار کنند، انگار هرگز انرژیشان تمام نمیشود، اما مغز مثل آنها نیست. مغز بعد از اینکه به سختی کار کرد نیاز به استراحت دارد. فعالیتی که انجام میدهید هر چقدر خسته کنندهتر و پیچیدهتر باشد، مغز را زودتر خسته میکند و این اتفاق میتواند حتی در عرض چهار دقیقه روی بدهد. وقتی مغزتان خسته میشود شما میتوانید این را بفهمید هر چند که درد نمیگیرد، اما به طور غیر مستقیم به شما علامت میدهد، مثلا چشمهایتان خسته میشوند یا خوابتان میگیرد. خستگی مغزی باعث استرس شده و استرس منجر به احساس خستگی و فرسودگی میشود؛ چرخهای ادامه دار و بسته!
چرا استرس به زنان بیشتر آسیب وارد میکند تا مردان
به نظر میرسد استرس برای خانمها سنگ تمام میگذارد! در یک مرور سالیانه که توسط انجمن رونشناسی آمریکا انجام شد، زنان اعلام کرده بودند که مکررا دچار استرس و تنش هستند و حتی گاهی استرس زیادشان همراه با علائم فیزیکی و هیجانی است مانند سر درد، معده درد، خستگی، تحریک پذیری و اندوه.
ضمنا معلوم شد زنان میانسال نسبت به زنان و مردان دیگر در هر سن و سالی، بیشتر دچار استرس میشوند. استرس بیش از حد حتی میتواند منجر به بیماریهای مزمن بشود: فشار و استرس کاری و خانوادگی زیاد، در کنار استرس ناشی از حوادث ناخوشایند، ریسک ابتلا به دیابت نوع دوم را در زنان میانسال دو برابر میکند. همچنین زنها بیشتر در معرض مشکلات روحی ناشی از استرس مانند افسردگی و اختلال اضطراب قرار دارند.
استرس به مغز زنان بیشتر آسیب میزند یا مغز مردان؟
یک بد شانسی سه گانه باعث شده زنها بیشتر از مردها از فشار و استرس آسیب ببینند. مغز زنها آنها را نسبت به عوامل استرس زا، حساستر از مردها کرده است و از دست دادن کنترل را عمیقتر احساس و دریافت میکنند. سیستم لیمبیک مغز زنها که به کنترل هیجانات و خاطرات کمک میکند، بسیار فعال است و همین باعث میشود آزردگیها و ناراحتیها را خوب به خاطر بسپارند و بیشتر آه بکشند. بیتابیها و اندوهها نسبت به این خاطرات بد و عدم توانایی در رها کردن افکار آزاردهنده، سیکل افکار منفی را در مغز تقویت میکند که باعث میشود استرس یک زن بالا برود.
ضمنا مسئولیتهای جورواجور یک زن به عنوان همسر و مادر و کارمند و ... به تمرکز او لطمه میزند. یک مغز ناتوان در تمرکز و توجه، همانطور که گفتیم، منبع دیگری از استرس است. رادار محافظت کنندگی یک مادر برای فرزندانش همیشه فعال است! همین نیز سبب میشود خطر را فورا حس کند و بیشتر و بهتر از همسرش واکنش نشان داده و حتی جان خود را به خط
منبع: prevention